کافه بازار در قسمت برنامهها، یک بخش جدید را اضافه کرده است که در آن رشد اپلیکیشنهای هر دسته با هم مقایسه شدهاند. به این شکل که بازیگران اول هر حوزه در کنار سایر بازیگران حضور دارند و مشخص بود هر کدام چه میزان رشد را در سال ۹۷ تجربه کردهاند.
به گزارش خانه سرمایه گذاری به نقل از دیجیاتو، گزارش کافه بازار از صنعت موبایل در سال ۱۳۹۷ حاوی اطلاعات و آمارهای قابل توجهی است اما در یکی از بخشهای همین گزارش میتوان چند نمودار بسیار مهم را پیدا کرد.
کافه بازار در قسمت برنامهها، یک بخش جدید را اضافه کرده است که در آن رشد اپلیکیشنهای هر دسته با هم مقایسه شدهاند. به این شکل که بازیگران اول هر حوزه در کنار سایر بازیگران حضور دارند و مشخص بود هر کدام چه میزان رشد را در سال ۹۷ تجربه کردهاند؛ رشدی که وزیر ارتباطات و دبیر ستاد اقتصاد دیجیتال در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز آن را تحسین برانگیز میدانند.
البته طبیعتاً درباره کافه بازار و اپلیکیشنِ استارتآپهای مختلف صحبت میکنیم. اما رشد اپلیکیشن هر استارتآپ در بزرگترین بازار نرمافزاری ایران میتواند نشاندهنده رشد خود استارتآپ در سال ۹۷ و سطح علاقه کاربران جدید به آن هم باشد.
برای مثال بیایید ابتدا به یکی از مهمترین دستهها در برنامهها، یعنی دسته «سفر» توجه کنیم که رقابت دو نوع استارتآپ در آن مشهود است. اول تاکسیهای اینترنتی و سپس مسیریابهای ایرانی.
سه تاکسی اینترنتی «اسنپ»، «تپسی» و «ماکسیم» در این نمودار حضور دارند. بیشتر از ۷ میلیون کاربر اندروید از طریق کافه بازار اپلیکیشن اسنپ را نصب کردهاند. این آمار نشان میدهد که اسنپ به عنوان بازیگر غالب این حوزه، رشد ۲۰ درصدی در سال گذشته داشته است.
اما از سوی دیگر اگرچه بیشتر از ۲ میلیون کاربر اپلیکیشن تپسی را از طریق کافه بازار نصب کردهاند و تعداد نصبهای تپسی از اسنپ کمتر است، اما اینجا یک نکته کلیدی وجود دارد: تپسی با ۳۰ درصد رشد در سال ۹۷، بیشتر از اسنپ رشد کرده است. از سوی دیگر ماکسیم که کمتر از یک میلیون کاربر، اپلیکیشن او را از طریق کافه بازار نصب کردهاند، رشدی بیشتری از هزار درصد را تجربه کرده است.
گروه دوم در همین نمودار مربوط به نقشه و مسیریابهای ایرانی هستند. «نشان» به عنوان بازیگر قدیمیتر و نسبتاً غالب، کاربران بیشتری از «بلد» دارد اما همانطور که در نمودار میبینید، رشد بلد بسیار بیشتر بوده است. (وقتی به گزارش کامل مراجعه کنید میبینید که این رشد در حد یک میلیون درصد است.)
در دسته خرید اما بازی پیچیدهتر است. «دیجیکالا» که رشد ۲۰ درصدی در سال گذشته داشته، دیگر رقیبی به نام «بامیلو» ندارد و حالا تنها بازی را ادامه میدهد.
اما نمودار پرنصبترین برنامههای دسته خرید در اصل دارد رقابت «دیوار» و «شیپور» را به تصویر میکشد. اینجا فرضیهای که در نمودار قبلی مطرح شد، به هم میخورد. یعنی شیپور به عنوان بازیگر دوم، رشد کمتری از دیوار به عنوان بازیگر غالب داشته است.
هرچند شاید همکاری شیپور با همراه مکانیک، بتواند در سال ۹۸ رشد شیپور را از دیوار بیشتر کند. این تحلیلی است برای درک درست یا غلط بودنش باید یک سال صبر کرد و گزارش سال بعدی کافه بازار را دید.
اما بیایید به نمودارهای کافه بازار و گزارش سال ۹۷ از صنعت برنامههای موبایلی برگردیم. وقتی در میان برنامهها و میزان رشد آنها جستجو میکنیم میتوان دلایل مختلفی برای رشد بیشتر بازیگران دوم یا حتی رشد کمتر آنها در مقابل بازیگران غالب بیان کرد. اما این رقابت این روزها بیشتر از هر زمان دیگری، بیرحم شده است.
این بیرحمی البته بیشتر از همیشه به نفع کاربران است که سرویسهای متنوعتر و البته باکیفیتتر دریافت میکنند. از سوی دیگر این روزها استارتآپی که خدمتی مفید، نوآورانه یا باکیفیت را ارائه ندهد، به دلیل شرایط اقتصادی سخت، شانس زیادی هم برای باقی ماندن در بازار ندارد.
اما در این میان باید به یک نکته دیگر هم توجه کرد. اگرچه آذری جهرمی از تسهیل رقابت میگوید و مهدی محمدی هم به ترندهای جهانی اشاره میکند که حاکی از داشتن یک یا دو بازیگر بزرگ در هر حوزه است، اما این موضوع را هم باید در نظر گرفت که هنوز هم استارتآپها در بازار ایران با خودشان رقابت دارند نه بازار سنتی. شاید این مثال برای تاکسیهای اینترنتی صحیح نباشد اما تقریباً در هر حوزه دیگری، بازار سنتی برنده است.
کافیست بدانید که دیجیکالا با کل عظمت و داشتن بیشتر از ۲ هزار نفر پرسنل در ساختمانها و مراکز پردازش مختلف، کمتر از ۲ درصد از سهم خرده فروشی ایران را در اختیار دارد و بیشتر از ۹۸ درصد همچنان در اختیار بخش سنتی است.
در نتیجه هنوز هم بالا و پایینهای بسیاری در انتظار شرکتهای بزرگ فناوری – استارتآپی ایران است؛ بالا و پایینهایی که حتی شاید بتواند جای بازیگران اول و دوم را هم عوض کند.