رئیس فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان ورزش شهرداری تهران در پنل شهر هوشمند و اینترنت اشیا که در حاشیه جشنوارههای استارتاپی نمایشگاه تراکنش ایران برگزار شد، تربیت شهروند هوشمند را برای هوشمندسازی شهرها ضروری دانست و گفت: استارتاپها میتوانند در حرکت شهرها به این سمت بسیار موثر باشند.
به گزارش خانه سرمایه گذاری، مسعود سیرتی در این باره گفت: موضوع شهر هوشمند از اواسط سالهای ۲۰۰۰ میلادی در دنیا مورد توجه قرار گرفت. به تدریج در سالهای اخیر شهرهای بیشتری در کشورهای مختلف به این سمت حرکت کردهاند و سرمایهگذاریها نیز در حوزههای مختلف مرتبط با آن بیشتر شده است. پیشبینیها، افزایش سرمایهگذاری در این زمینه را در سالهای آینده نشان میدهد.
وی افزود: در یک شهر هوشمند مدیریت بهبود مییابد، کسب و کارها جذاب میشود و کارایی و اثربخشی فرایندها افزایش پیدا میکند. هوشمندسازی میتواند در بخشهای مختلف از جمله انرژی و حمل و نقل انجام شود. هر کشوری بسته به نیاز و رویکرد خود در بعضی حوزهها سرمایهگذاری بیشتری کرده است؛ برای مثال شهرهای آمریکا روی موضوع دولت الکترونیک، شهرهای آسیایی روی بحث حمل و نقل و شهرهای اروپایی روی انرژی متمرکز شدهاند.
سیرتی تاکید کرد: تربیت شهروند هوشمند یکی از ابعاد مهم هوشمندسازی شهر است. در حوزه شهروندی مباحثی مانند فرهنگسازی، آموزش، دسترسی به اخبار و ارتباط با شهرداری اهمیت دارد. برای شکلگیری یک شهر هوشمند، سازمانها نیز باید هوشمند شوند.
نقش پررنگ استارتاپها در هوشمندسازی شهرها
وی گفت: استارتاپها قادرند نقش پررنگی در هوشمندسازی شهرها و شکلگیری شهر هوشمند بازی کنند. البته هر سامانه مکانیزهای لزوما استارتاپ نیست. در سالهای اخیر توجه به این مفهوم در ایران و از جمله از سوی شهرداریهای کلانشهرها افزایش یافته است. نهادها و ارگانهای مختلفی نیز رویدادهایی را در ارتباط با اکوسیستم استارتاپی برگزار میکنند. روند سرمایهگذاری روی اکوسیستم استارتاپی نیز در سالهای اخیر افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
وی افزود: استارتاپها در حوزههای مختلفی به هوشمندسازی کمک میکنند؛ از جمله حمل و نقل، پارک خودرو، مصرف بهینه انرژی، ارتباطات، مدیریت پسماند و کنترل ترافیک.
درصد بالای شکست در اکوسیستم استارتاپی کشور/ حمایت؛ شرط موفقیت استارتاپها
سیرتی افزود: دو یا چند همبنیانگذار میتوانند با سرمایه اندکی فعالیتی را آغاز کنند و به مروز زمان ممکن است استارتاپ آنها به شرکتی با ارزش بالا و سرمایه قابل توجه تبدیل شود. در مقابل، برخی استارتاپها نیز موفق نمیشوند که به فعالیت خود ادامه دهند و از بازار حذف میشوند.
وی گفت: استارتاپها برای موفقیت به فاکتورهای مختلفی نیاز دارند که از جمله میتوان به مسائل فنی، تیم خوب و شناخت دقیق از بازار اشاره کرد. بر همین اساس، عوامل مختلفی در شکست آنها موثر است برای مثال برخی از استارتاپها ممکن است نیاز بازار را به درستی تشخیص ندهند یا نتوانند تیم خوبی را بچینند.
سیرتی تاکید کرد: در میان کشورهای آسیایی، سنگاپور، هند، مالزی، تایلند و اندونزی، بیشترین بهره را از اکوسیستم استارتاپی بردهاند. در ایران نیز استارتاپهای زیادی در سالهای اخیر شکل گرفتهاند؛ بعضی از آنها موفق بودهاند اما درصد شکست هم در این اکوسیستم زیاد بوده است. بسیاری از تیمها آنگونه که باید حمایت نمیشوند و در مسیر حرکت خود، با موانع زیاد از جمله حقوقی برخورد میکنند.
وی یادآور شد:حمایت و بهرهگیری از محصولات استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان، از یک سو برخی روشهای سنتی و ناکارآمد را در کشور اصلاح میکند و از سوی دیگر میتواند باعث صرفهجویی ارزی نسبت به تهیه نمونههای خارجی شود. بدون حمایت از این مجموعهها ممکن است آنها توان تولید محصولات خود را نداشته باشند و .شکست بخورند
منبع: ستاد خبری ITE 2018